De coalitie voor gemeente West Betuwe is rond.

Onderhandelaars coalitie 2019.jpgvrijdag 18 januari 2019 19:50

Donderdag 17 januari is er overeenstemming bereikt over een definitief coalitieakkoord en over de beoogde wethouders. Deelnemende partijen zijn Dorpsbelangen, SGP, ChristenUnie en Leefbaar Lokaal Belang.

Na een aantal intensieve weken van overleg zijn de onderhandelaars er uit. Halverwege het proces kwam er een breuk met CDA en GroenLinks. We waren al een eind op weg en dan is het jammer dat het toch vast loopt. Desondanks denken we dat het goed is geweest dat zij meegedaan hebben en zo hun input geleverd hebben. De SGP is toen aangeschoven. Zij hadden al eerder aan tafel gezeten, maar toen zaten wij als ChristenUnie er niet bij. Voortbordurend op het conceptakkoord dat er toen al lag, zijn we donderdag tot een definitieve versie gkomen waar we ons allen in kunnen vinden. Een akkoord op hoofdlijnen, zodat het voor de gehele gemeenteraad interessant blijft om politiek mee te doen. Besloten is om te gaan werken met vijf wethouders die 4, 88 Fte invullen. Dat lijkt veel, maar we staan aan het begin van een nieuwe gemeente waarin drie oude gemeenten moeten samensmelten tot één geheel, ambtelijk en bestuurlijk. Met een nieuwe gemeenteraad, een nieuwe gemeentesecretaris, een waarnemend burgemeester en straks een nieuwe benoemde burgemeester. We vinden het heel belangrijk dat we op een goede manier van start kunnen en zaken stevig op de rit kunnen zetten. Dat vergt capaciteit en rechtvaardigt de start met vijf wethouders. De beoogde wethouders zijn Ton van Maanen (SGP), Ed Goossens (Dorpsbelangen), Govert van Bezooijen (ChristenUnie), Jacoline Hartman (Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe) en Rutger van Stappershoef (Dorpsbelangen).

De onderhandelaars (foto) aan het coalitie akkoord waren namens Dorpsbelangen: Ed Goossens en Ruger van Stappershoef; namens de SGP: Lourens van Bruchem en Jos van Maanen; namens de ChristenUnie: Fred Temminck en Martha Kool; namens Leefbaar Lokaal Belang: Petra van Kuilenburg en Cor Nijhoff. De formatie werd geleid door mevrouw Marianne Kallen uit Zeist.

Voor de ChristenUnie een mooi resultaat. We zijn dankbaar en tevreden. En we bedanken onze mede onderhandelaars voor de prettige samenwerking. Een bijzonder woord van dank ook voor de ambtelijke ondersteuning.

« Terug