« Terug

Verbouw gemeentehuis te Geldermalsen.

gemeentehuis verbouw.jpgvrijdag 18 december 2020 18:39

Nadat eerder dit jaar de gemeenteraad in meerderheid had besloten om het gemeentehuis in Geldermalsen te gaan verbouwen, is in de laatste raadsvergadering van 2020 ook het benodigde krediet beschikbaar gesteld. De ChristenUnie was niet voor een verbouwing die 12,8 miljoen zou kosten en wij stemden toen tegen het voorstel. Nu hebben we wel voor gestemd, omdat we vinden dat je een democratisch genomen besluit door de raad dient te respecteren. We hebben daarom wel een stemverklaring afgelegd.

Onze argumenten om niet voor een zo rigoureuze verbouwing te kiezen waren:

  • Een te grote  investering van 12,8 miljoen in een gedateerd gebouw met veel achterstallig onderhoud
  • Mogelijke financiële overschrijding door de grote risico’s die altijd weer aan een grote verbouwing vastzitten
  • Door bestaande bouw ben je sterk beperkt in de mogelijkheden om naar de eisen van deze tijd en eigen wensen aan te passen
  • Onzekere tijd door Covid-19 virus, waardoor steeds meer ambtenaren thuiswerken en dat voor een deel zo zal blijven

Mogelijke alternatieven:

  • Gebruik blijven maken van bestaande gebouwen en die beperkt aanpassen
  • Er komt steeds meer leegstand van kantoorgebouwen
  • Nieuwbouw op andere locatie; een zeer recent voorbeeld in gemeente Zuidplas waar voor 12 miljoen een geheel nieuw gemeentehuis werd gebouwd. Geen ongemakken die verbouwen met zich meebrengt en vrijvallen van een aantrekkelijke locatie van Kuipershof 2 en 4 en politiebureau. Hoge opbrengst bij ontwikkelen, dicht bij centrum, dicht bij station.
  • Bijkomend voordeel bij verhuizen naar een andere locatie (nieuwbouw of leegstaand kantoorpand) zou zijn het versterken van het West Betuwe gevoel. Weg van het oude, iedereen op een nieuwe plek.

Een meerderheid van de gemeenteraad besloot echter om voor een grote verbouwing van het bestaande gemeentehuis in Geldermalsen te kiezen.  Alleen Dorpsbelangen, CDA en ChristenUnie stemden toen tegen. Bij het raadsvoorstel waarin het krediet beschikbaar moest worden gesteld, hebben alle partijen uit democratisch respect voor gestemd. Dorpsbelangen, CDA en ChristenUnie legden een stemverklaring af.

We kunnen wel stellen dat de gemeenteraad goed meegenomen is in het proces. Een ingestelde klankbordgroep vanuit de raad heeft meerdere overleggen gehad met de procesbegeleiders. We krijgen nu ook wel een gebouw dat duurzaam is en energie zuinig en volledig voldoet aan de eisen die wettelijk gesteld worden. De exploitatiekosten zullen daarmee veel gunstiger zijn dan van de oude panden.

Stemverklaring (t)Huisvesting:

“De ChristenUnie wil een stemverklaring afleggen bij het besluit beschikbaar stellen krediet voor (t)huisvesting.

De keuze voor een grootschalige verbouwing van het bestaande gemeentehuis van voormalig Geldermalsen is niet onze keuze geweest. Een gedateerd pand met groot achterstallig onderhoud vergt nu een zeer grote investering. Daarbij alle ongemakken, extra kosten en risico’s die bij een verbouwing horen.

Dan worden we nu al bijna een jaar geconfronteerd met de gevolgen van het Covid-19 virus en zien we steeds meer leegstand van kantoorgebouwen ontstaan. Een onzekere tijd.

Het is voor de ChristenUnie dan ook een moeilijk besluit dat nu voorligt. De gemeenteraad heeft echter in meerderheid besloten voor deze route en wij zullen ons daaraan conformeren. Om die reden stemmen wij voor het raadsbesluit dat nu voorligt om krediet beschikbaar te stellen voor de optie die eerder verkozen is.”

« Terug

Reacties op 'Verbouw gemeentehuis te Geldermalsen.'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.