« Terug

Het oude gemeentehuis van Lingewaal in Asperen verkopen?

gemeentehuis villa.jpgvrijdag 05 juni 2020 21:54

Het college van gemeente West Betuwe heeft een informatienota naar de gemeenteraad gestuurd mbt de verkoop van het voormalige gemeentehuis van Lingewaal. Deze nota staat op de lijst van ingekomen stukken voor de raadsvergadering van 30 juni 2020. Wij zullen dan een motie indienen.

De ChristenUnie heeft in haar verkiezingsprogramma opgenomen dat wij de historische villa graag willen behouden voor de gemeente. Dit beeldbepalende pand niet verkopen, maar multifunctioneel in gebruik houden bij de gemeente en daarmee ook de trouwzaal behouden.

>>

Een persbericht in het AD zorgde 4 juni voor de nodige onrust in Asperen, omdat daarin de suggestie gewekt werd dat het gehele gemeentehuis (incl de villa) gesloopt zou mogen worden. Dat is dus niet waar. Het zorgde wel direct voor diverse acties op social media waaronder een opgestarte petitie voor behoud van het oude deel van het gemeentehuis en die petitie is een volle dag later door meer dan 800 mensen getekend. Wij begrijpen deze zorg en daarom hier ook een stukje duidelijkheid.

In de nota stelt het college de raad voor om het gehele voormalige gemeentehuis te verkopen. Daarbij wordt een nota van uitgangspunten meegegeven en een ruimtelijk kader vastgesteld.

Zo mag de historische villa niet gesloopt maar wel verbouwd worden voor woningen. Het nieuwe deel mag verbouwd of gesloopt worden. Appartementen, woningen en zorgwoningen zijn mogelijkheden om te realiseren. Zie verder de bijgevoegde nota’s.

De ChristenUnie zou graag zien dat de villa in eigendom van de gemeente blijft. Dit pand heeft een rijke geschiedenis en is beeldbepalend voor het stadje Asperen. Het is fotogeniek en wij willen het graag in originele staat behouden. Bij verkoop is het moeilijk zo niet onmogelijk om daar harde garanties voor te krijgen. Het nieuwe gedeelte afstoten en de mogelijkheid bieden voor invulling vanuit de zorgsector of voor woningen/ appartementen vinden wij een acceptabel plan.

NB De openbare ruimte voor de villa met de waterpartijen zijn ecologische verbindingszones die weer grenzen aan het Gelders Natuurnetwerk dat vanaf de villa over het dijkje doorloopt naar Leerdam en de Linge. Dit alles is dus beschermd gebied.

In de raadsvergadering van 30 juni komt dit onderwerp ter sprake en zullen wij onze wensen en mening kenbaar maken. We dienen een motie in (zie bijlage) waarin we oproepen om het monumentale deel in eigendom van de gemeente te houden.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
IN082 bijlage Verkoop gemeentehuis Asperen.pdf315,3 kBapplication/pdfdownload
IN082 Verkoop gemeentehuis Asperen.pdf268,3 kBapplication/pdfdownload
Motie CU verkoop gemeentehuis Asperen.pdf31,3 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Reacties op 'Het oude gemeentehuis van Lingewaal in Asperen verkopen?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.