Integraal Huisvestingsplan onderwijs (IHP)

Est school 1.JPGzaterdag 20 februari 2021 17:33

Dinsdag 2 maart komt het Integraal Huisvestingsplan (IHP) onderwijs in de gemeenteraad ter vaststelling. De raad en de schoolbesturen zijn enthousiast over dit goed uitgewerkte en goed doordachte plan. Wethouder Govert van Bezooijen kreeg bij de oordeelsvormende raadsvergadering dan ook veel complimenten en met hem de betrokken ambtenaren. De ChristenUnie vindt het ook een duidelijk en weloverwogen huisvestingsplan. Toch zagen wij nog mogelijkheden om de nieuwbouw van de beide basisscholen in Beesd van de middellange termijn planning naar voren te halen en mee te nemen in de korte termijn planning. Daarvoor in overleg met de wethouder gegaan. Hij zag die mogelijkheden ook als de raad die ruimte zou bieden. Daarom een motie ingediend, die de steun van de gehele raad krijgt. Zo krijgt het onderwijs in West Betuwe met deze huisvestingsplannen de aandacht die het verdiend.

Miljoenen extra voor nieuwbouw en renovatie scholen West Betuwe.   Bron: De Gelderlander.

Er worden de komende twaalf jaar miljoenen euro’s extra uitgetrokken voor de nieuwbouw en renovatie van scholen in West Betuwe. De eerste scholen die daarvan profiteren staan in Geldermalsen, Tricht, Spijk én Beesd.

De gemeenteraad lijkt op 2 maart unaniem in te stemmen met het huisvestingsplan voor de 33 scholen waar nu 4.500 basisscholieren les krijgen. ChristenUnie-wethouder Govert van Bezooijen is blij: ,,Het is heel bijzonder en goed dat iedereen achter dit plan lijkt te gaan staan.’’

2,2 miljoen per jaar

West Betuwe heeft tot nu toe één miljoen euro per jaar begroot voor nieuwbouw en renovatie van de basisscholen in de gemeente. Het college stelt nu voor om dat bedrag tot en met 2024 te verhogen tot 1,5 miljoen euro per jaar en daarna tot en met 2032 jaarlijks tot 2,2 miljoen euro.

Schoolgebouwen in de voormalige gemeente Geldermalsen staan er slechter bij dan die in de voormalige gemeenten Neerijnen en vooral Lingewaal.

,,We willen het voor alle scholen gelijk trekken en hebben daarvoor bijna twee jaar lang intensief overlegd met alle negen schoolbesturen die in onze gemeente actief zijn. Het is heel mooi dat iedereen instemt met het plan zoals dat er nu ligt. Het is voor iedereen geven en nemen, we kunnen niet alles tegelijk oppakken.’’

Vóór 2024 komt er een nieuw gezamenlijk schoolgebouw voor de openbare Jan Harmenshof en protestants-christelijke Oranje Nassauschool in Geldermalsen. Waar die komt te staan, wordt nog overlegd. Ook is er geld voor gezamenlijke nieuwbouw voor de Open Hof in Tricht en de inmiddels gesloten Malsenburg in Buurmalsen.

Van Bezooijen: ,,We hebben ons er niet bij neergelegd dat de provincie een streep heeft gezet door ons plan voor een nieuwe school in het buitengebied tussen beide dorpen in. Het staat dus nog niet vast dat die nieuwbouw bij Open Hof in Tricht komt.’’ Ook wordt er snel geld vrijgemaakt voor nieuwbouw van de school in Spijk en voor renovatie van de Rehobothschool in Geldermalsen.

In het oorspronkelijke voorstel van het college staat dat de gezamenlijke nieuwbouw voor de protestants-christelijke en rooms-katholieke basisschool in Beesd pas na 2025 aan bod komt, maar de gemeenteraad dringt er in een motie op aan om dat te versnellen.

Van Bezooijen: ,,Heel fijn dat beide scholen hier voor voelen. En het geeft de kans om één van de twee huidige schoolterreinen om te vormen tot woongebied, ook daar heeft Beesd behoefte aan.’’ Na 2025 komt er ook nieuwbouw voor D’n Bogerd in Geldermalsen en nieuwbouw of renovatie voor de scholen in Deil, Varik en Rhenoy.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Motie IHP.pdf49,9 kBapplication/pdfdownload

« Terug