Wethouder Govert van Bezooijen maakt werk van duurzame en gezonde scholen.
Goede ventilatie is voor scholen onmisbaar. Dat kan niet altijd door de ramen open te zetten. West Betuwe investeert daarom nu liefst 3 miljoen euro om de basisscholen te verduurzamen.
Artikel uit De Gelderlander door Eric Wijnacker 11-02-22. Foto William Hoogteyling, gemeente West Betuwe.
Het lijkt een mooie oplossing voor een gezond leefklimaat in klaslokalen: als de lucht onzuiver wordt, zet je gewoon de ramen open. Maar, zeker met de huidige energieprijzen, kost dat ook veel geld. En het is voor leerlingen en docenten niet altijd even prettig.
Dat geld had de herindelingsgemeente West Betuwe nog liggen, het was een soort bruidsschat van de provincie om de samenvoeging van de gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal te vergemakkelijken. ,,We hebben besloten om dat te besteden aan het duurzamer en gezonder maken van de schoolgebouwen”, zegt CU-wethouder Govert van Bezooijen.
33 schoolgebouwen
Daarbij wordt natuurlijk wel gekeken bij welke (verouderde) schoolgebouwen dat het meeste effect heeft. En of er geen plannen zijn voor sluiting, nieuwbouw of ingrijpende renovaties van die gebouwen. Er wordt gekeken naar isolatie, zonnepanelen en mogelijkheden om van het gas af te komen.
Voor de 33 schoolgebouwen in de gemeente heeft de gemeente overlegd met de negen betrokken schoolbesturen. Van Bezooijen: ,,We hebben er ruim de tijd voor uitgetrokken. Maar dat loont, er is in een goede sfeer overeenstemming bereikt over de keuzes.”
CO2-meters hangen overal
West Betuwe liep voorop met de installatie van CO2-meters in alle schoolgebouwen. Van Bezooijen: ,,Ik hoorde de nieuwe minister daar onlangs voor pleiten in het kader van de zorgen rond corona. Maar wij hadden het initiatief al genomen. Hier hangen ze overal al. En, belangrijker nog, ik weet dat er intensief op gelet wordt. Als de luchtvervuiling toeneemt, gaan de deuren en ramen open of worden andere maatregelen getroffen. Het werkt. Het lost niks op, maar je signaleert het probleem wel.”
Maar het openzetten van ramen kost veel geld aan energie. Het is dus zeker niet duurzaam. Van Bezooijen: ,,Door betere ventilatie en isolatie kunnen scholen veel geld besparen. Dat kan maandelijks om duizenden euro’s gaan. En dat geld blijft dan beschikbaar om te investeren in goed onderwijs voor onze kinderen. Ik vind het geld dus goed besteed. En dit coronavirus is vast niet de laatste virusgolf.”
Energiescan
Het Energieloket in Geldermalsen heeft voor alle schoolgebouwen een energiescan gemaakt. Inmiddels is de verduurzaming en isolatie van De Springplank in Rumpt en Eben Haëzer in Waardenburg voltooid.
Van Bezooijen: ,,Dat scheelt enorm. Er wordt veel minder energie verbruikt en het binnenklimaat is veel gezonder.” Dezelfde operatie is nu gaande bij de Rehobothschool in Geldermalsen. Eenzelfde klus staat nog een serie scholen te wachten: de Meester Aafjes en De Schakel in Meteren, de Kievitsheuvel in Hellouw, de Klingelenburg in Tuil en Prins Willem Alexander in Ophemert.
Van Bezooijen: ,,Het gaat om scholen waar geen nieuwbouw op korte termijn te verwachten is. Gelukkig zien we dat de scholen die de laatste vijf jaar gebouwd zijn, geen aanpassingen nodig hebben. Maar ook voor de iets oudere Tuilse school viel er nog veel winst te behalen.”
De klus moet binnen anderhalf jaar geklaard zijn.
40 tot 60 miljoen euro voor totale scholenplan
Om alle schoolgebouwen in West Betuwe duurzaam en toekomstbestendig te maken, is de komende twaalf jaar 40 tot 60 miljoen euro nodig, zegt wethouder Govert van Bezooijen. Er wordt gestaag gewerkt aan het huisvestingsplan.
De nieuwe Meterense school De Plantage is voortvarend uit de startblokken geschoten en groeit sneller dan verwacht. De Hoeksteen in Spijk krijgt nieuwbouw.
Zes scholen gaan drie nieuwe schoolgebouwen delen: De Jan Harmenshof en Oranje Nassau in Geldermalsen, Op ’t Hof in Tricht en de (reeds gesloten) school in Buurmalsen en de Lingelaar en Sint Antonius in Beesd. De nieuwbouw komt steeds op het terrein van de eerstgenoemde scholen.
De Morgenster in Geldermalsen wordt binnenkort ingrijpend gerenoveerd en na 2026 wordt gekeken naar renovatie of nieuwbouw voor De Bloeiende Betuwe in Rhenoy, De Lokhorst in Deil en D’n Bogerd in Geldermalsen.
Na 2030 wordt gekeken naar de toekomst van de scholen in Neerijnen, Opijnen en de openbare school in Waardenburg. Van Bezooijen: ,,Voor Est wordt afgewacht wat het schoolbestuur wil. Er gaat wel flink gebouwd worden in het dorp dus dat kan positief uitpakken voor het voortbestaan van die school.”