Een nieuwe sporthal in Asperen

Beachvolley 1.JPGmaandag 03 februari 2014 20:53

Blijft zaalsport in Asperen mogelijk?

Donderdag 30 januari werd in de gemeenteraad het voorstel behandeld over een nieuwe binnensportaccommodatie in Asperen. De Schildkamp stopt over 2 jaar met de sporthal en dan zitten scholen en zaalsportverenigingen zonder huisvesting. Natuurlijk niet te accepteren. De ChristenUnie wil niet dat leerlingen met busjes vervoerd moeten worden naar andere kernen voor hun bewegingsonderwijs. Ook vinden wij het voor de mooie en gezonde verenigingen die wij hebben een noodzaak dat zij een goede zaalsportruimte hebben. De leefbaarheid in Asperen komt mogelijk in de knel. Als volksvertegenwoordigers denken wij mee en proberen tot de beste oplossing te komen. Om dit bijzondere project niet vroegtijdig te zien stranden, hebben we gezamenlijk met de andere fracties een amendement ingediend met het verzoek om nadere onderzoeken te doen waarin de financiële situatie en de mogelijke gevolgen daarvan duidelijker in beeld worden gebracht. Daarbij heeft onze fractie het college gevraagd om deze zaken met voorrang uit te voeren, zodat het in de volgende raadsvergadering weer aan de orde kan komen. De tijd speelt namelijk ook een belangrijke factor.

De behoefte toont aan dat een sporthal nodig is en de verenigingen, samen met de gevormde werkgroep, spannen zich op professionele wijze tot het uiterste in om deze noodzakelijke wens vervuld te krijgen. Een uniek burgerinitiatief is ontstaan. Lees onderstaand hoe wij daar over denken.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Raad 30 januari 2014.

6. Haalbaarheidsonderzoek binnensportaccommodatie Asperen.

Voorzitter, een nieuwe binnensportaccommodatie in Asperen. Een zaak met een grote impact waarbij veel jongeren en ook senioren zich direct betrokken voelen. Dat hebben we de laatste maanden duidelijk gemerkt en ook vanavond is dat weer duidelijk.

Het gaat ook wel ergens over. De Schildkamp sluit haar sporthal en het gemeentelijk gymnastieklokaal is gesloopt. Zo dreigt Asperen zonder binnensportruimte te komen zitten. Daarin berusten zou een keuze zijn voor optie A 1 in het raadsbesluit. Voorzitter, laat duidelijk zijn dat dit voor de fractie van de ChristenUnie niet acceptabel is. Geen ruimte voor binnensport wil zeggen dat leerlingen van de basisscholen naar andere locaties per bus vervoerd moeten gaan worden en de jeugdafdelingen van de zaalsporten direct in hun voortbestaan bedreigd worden. We weten dat er door een enkeling dan gezegd wordt: geen zaak voor de gemeente want sport staat niet als basisbehoefte genoemd in het manifest van Lingewaal. Maar in datzelfde manifest staan nog veel meer zaken genoemd die er toe doen. Ten eerste is dit manifest exact 4 jaar geleden vastgesteld om de leefbaarheid van de Lingewaalse kernen voor de komende 20 jaar te garanderen. Daarnaast worden voorzieningen voor jongeren tot en met 12 jaar, ook sportvoorzieningen, als basisbehoefte genoemd. En er wordt een beroep gedaan op het zelforganiserend vermogen van de samenleving in de kernen en wordt er gepleit voor clustering van activiteiten op één locatie. Al deze zaken zijn hier overduidelijk aan de orde. Overigens was het toen ook de wens van de ChristenUnie sport als basisvoorziening op te nemen. Het is net als bij de wel opgenomen dorpshuizen de sociale ontmoetingsplaats.

De leefbaarheid van de kern, dat is het allerbelangrijkste voor een gemeenschap. En met het wegvallen van faciliteiten voor binnensport wordt er aan de stoelpoten gezaagd. Dat zou het begin zijn van een ongewenste neerwaartse spiraal. Het wordt dan minder aantrekkelijk om in Asperen te wonen. Jonge gezinnen zullen zich driemaal bedenken voor ze zich hier willen vestigen met alle gevolgen van dien. De fractie van de ChristenUnie vindt dat leefbaarheid voor een belangrijk deel ook een verantwoordelijkheid van de gemeenteraad is. Daarom is niets doen absoluut geen optie.

We moeten ons dan ook richten op beslispunt A 2, een go van het project in de vorm van. En dan zijn er vier varianten. Twee daarvan kunnen we al snel wegstrepen. Dat zijn de varianten zonder de voetbalvereniging. Het rapport dat opgesteld is, laat zien dat het meenemen van kantine en kleedlokalen voor de voetbalvereniging geen extra kosten met zich meebrengen vanwege de grote inbreng van middelen en zelfwerkzaamheid. Dat is heel positief en laat duidelijk zien de eigen kracht van de vereniging. Het wordt dan een keuze voor 2 a of 2d. Een sporthal met 3 velden en de mogelijkheden die De Schildkamp tot op heden ook biedt of een sportzaal met twee velden die voldoet voor de scholen en de gymnastiekvereniging, maar tegelijk een beperking oplegt aan de badmintonvereniging en de volleybalvereniging, die op een zeer hoog niveau speelt, en aan nieuwe activiteiten.

Als ChristenUnie willen we allereerst onze grote waardering uitspreken voor de wijze waarop de gezamenlijke verenigingen deze zaken aangepakt hebben. Professioneel en voortvarend is men aan de slag gegaan. Men heeft een werkgroep opgericht en gezamenlijk hebben zij zorgvuldig en gedegen hun huiswerk gedaan. Het tekent opnieuw de kracht van de verenigingen en van de samenleving. Onze complimenten. Een mooi voorbeeld van burgerinitiatief en burgerparticipatie.

Dit is uniek. Wij zijn trots op deze mensen en het schept vertrouwen. Dat verdient dus ook steun.

Voor alle duidelijkheid: de gemeente Lingewaal gaat geen nieuwe binnensportaccommodatie realiseren, maar de nieuwe stichting vanuit de verenigingen. Dat is een belangrijk gegeven. Dit kan echter alleen met loyale medewerking van de gemeente. Zo zullen wij garant moeten staan voor de noodzakelijke lening, maar daarin zijn we niet uniek in dit land. Integendeel, dat is standaard voor zover een gemeente al niet volledig eigenaar is. Dat laatste is hier niet nodig en dat is een groot voordeel.

Over de eventuele risico’s is al veel gesproken en uitleg gegeven. Wij willen geen nadruk blijven leggen op doemscenario’s. Wij geloven in de kracht van de samenleving en het wordt hier ook bewezen. Daarbij spreken we over gezonde stabiele verenigingen die meer dan een halve eeuw oud zijn. Geen enkele reden om aan te nemen dat die morgen om zouden vallen. Er liggen nu kansen, er zijn mensen met de benodigde kwaliteiten die hun schouders eronder zetten en de gemeenteraad moet besluiten nemen die vele jaren lang de kwaliteit van de leefbaarheid in de kern Asperen zullen bepalen. We moeten het ijzer smeden als het heet is.

In de business case is een structureel tekort voorzien van 42.000 euro bij realisatie van een sporthal en 11.000 euro in geval van een sportzaal. Tot deze bedragen is men in het rapport van ICS adviseurs gekomen, nadat de werkgroep en de verenigingen het maximale gedaan hebben wat mogelijk was. Aan de voorwaarden in het rapport gesteld, is door de verenigingen voldaan. En dat is geen geringe opgave geweest. Eigen vermogen is maximaal ingebracht en de ledenvergaderingen van de diverse verenigingen zijn inmiddels akkoord gegaan met forse contributieverhogingen van soms wel 50%. Het laat zien dat het de verenigingen ernst is en veel, zo niet alles, waard is om als sterke clubs voort te blijven bestaan.

Regeren is vooruitzien. We kunnen nu gemakkelijk geneigd zijn om voor de kleine variant te kiezen. Dat geeft tenslotte al genoeg extra kosten. Maar die keuze is dan onomkeerbaar en bepaalt de situatie voor de komende 40 jaar. De verenigingen opteren voor de grote variant omdat die de mogelijkheden biedt om in de toekomst als verenigingen hun ambities en sociale bijdrage aan de gemeenschap waar te kunnen maken. Groei blijft mogelijk, de grotere toernooien kunnen blijven bestaan en nieuwe initiatieven kunnen genomen worden. Belangrijk als we bedenken dat er een duidelijk overheidsbeleid is dat sport en bewegen gestimuleerd moeten worden. Door de beperkingen van de kleine variant kan deze op termijn nog wel eens duurder blijken te zijn.

Geen financiële middelen, want het is crisis en de begroting van de gemeente laat dit niet toe. Deze crisis gaan we ook weer een keer uitkomen. In de begroting moeten we steeds keuzes maken. Zou voor de grote variant gekozen worden dan zou dat nu 0,2% van de begroting zijn en met de aankomende decentralisaties wordt de begroting fors hoger en het percentage dus nog lager. Maken we een vergelijk met andere dienstverlenende taken aan de burgers dan komt dit plan voor een sporthal er ook heel acceptabel uit. Klein voorbeeld kosten gemeente op jaarbasis: bibliotheekwerk 660 euro (145000:220) per betalend lid en sporthal 70 euro (42000:600) per betalend lid. Beiden zijn belangrijk, maar wellicht kunnen we een en ander in evenwicht brengen.

Ook bij de basisscholen hebben we gemerkt dat men sport faciliteren uiterst belangrijk vindt.

Voorzitter, het zal duidelijk zijn waar de ChristenUnie voor wil gaan. We hebben maar één sporthal in Lingewaal en als die verloren gaat, hebben wij duidelijk behoefte aan een nieuwe sporthal. Wij vinden dat het ook wat mag kosten. Dit burgerinitiatief mag beloond worden. Natuurlijk zijn daar grenzen aan en moeten we de vinger aan de pols houden. Dat is ook een vervolgopdracht aan het college samen met de werkgroep. Maak de business case sluitend en beperk daarin zoveel mogelijk de kosten voor de gemeente. Het college en de werkgroep binnensportaccommodatie hebben daarin een forse uitdaging en grote verantwoordelijkheid. Onze fractie spreekt evenwel haar vertrouwen in beide uit.

Voorzitter, ook wij hebben veel tijd en energie in dit belangrijke onderwerp gestoken. Dan is het ook belangrijk dat je elkaar vindt en er een goed besluit wordt genomen. In overleg met onze coalitie partners zijn we tot een amendement gekomen. We hebben daarbij nog wel een verzoek aan het college. De vaart zit er nu in en iedereen zit ook goed in de dossiers. Is het mogelijk om de nadere uitwerking van de opties met voorrang op te pakken en een uiterste inspanning te leveren om het in de volgende raadsvergadering , 6 maart, weer op de agenda te hebben. We vragen misschien veel, maar weten wel waarom.

« Terug